Blog

Democratie vereist een debat op basis van informatie.

Afgelopen kwam ik via de Correspondent een artikel tegen waarin een Britse groep op opendemocracy.net idee├źn ontwikkelt om de democratie te verbeteren.

Een kritiek op de Britse democratie luidt dat het nieuws meer en meer wordt bepaald door persberichten die vanuit organisaties worden verstuurd en klakkeloos door media worden overgenomen. Veel mensen lezen geen krant meer, maar lezen nieuws via (gekleurde) nieuwsberichten op Facebook.

Demos – kratein ‘het volk regeert’. Onze democratie is gebaat bij goed ge├»nformeerde burgers. Mensen moeten weten wat er speelt, zodat ze, bijvoorbeeld na een debat, kunnen bepalen wat hun visie is op maatschappelijke problemen.

De vraag is of dit probleem ook in Rijssen-Holten speelt. Ik denk dat ook in onze gemeente veel inwoners niet weten waarmee de gemeenteraad zich bezig houdt.

Daarom ook dit blog. Om te informeren waarmee de gemeenteraad zich bezig houdt. Om er aan bij te dragen dat inwoners van Rijssen-Holten weten wat er speelt in onze gemeente. Om er aan bij te dragen dat de democratie weerbaar blijft. Om er aan bij te dragen dat niet de onderbuik, maar het verstand regeert.

Gekleurd? Wellicht. Een neutrale blik op de politiek in Rijssen-Holten? Waarschijnlijk niet. Wat dan wel? In elk geval een poging om te laten zien wat er in onze lokale democratie speelt. Ook dat is in mijn ogen de verantwoordelijkheid van een raadslid. Wordt vervolgd..

Gepubliceerd: 25 augustus 2015

Geef een reactie